Apple është paditur për pritjen e aplikacioneve "të paligjshme" të kazinove sociale

Lajme

2021-03-16

Paraqitja e një padie kundër Apple nuk është e pazakontë këto ditë. Pothuajse çdo avokat në SHBA ka kontaktet e Këshilltares së Përgjithshme të Apple, Katherine Adams. Mënjanë këtë, një padi krejt e re është ngritur në Kaliforni. Këtë herë, ankuesi pretendon se Apple po grumbullon para nga praktikat e paligjshme të lojërave të fatit. Por a është e vërtetë?

Apple është paditur për pritjen e aplikacioneve "të paligjshme" të kazinove sociale

Shpërndarja e automateve falas

Padia fokusohet kryesisht në aplikacionet e kazinosë pa pagesë, të cilat i lejojnë lojtarët të blejnë monedhë në lojë me para të vërteta. Këto "aplikacione sociale të kazinosë" lejojnë lojtarët e kazinove celularë të përjetojnë emocione të stilit Vegas përmes virtuales slot makinat. Por në këtë rast, çipat e fituar nuk konvertohen në para reale. Në vend të kësaj, lojtarët i përdorin ato për të vazhduar lojën.

Tani ja se për çfarë bëhet fjalë padi. Ndërsa lojtarët nuk mund të fitojnë para të vërteta, Apple ende merr një ulje prej 30% nga blerjet brenda aplikacionit, përfshirë çipat e kazinosë. Sipas ankuesit, duke përdorur Apple si një mjet përpunimi të pagesave, kazinotë dhe firma kanë një partneritet me përfitim reciprok. Është një fakt i njohur që Apple i shpërndan këto aplikacione përmes App Store.

Dy paditësit (Cheree Bibbs dhe Donald Nelson) thonë se lojtarët shpenzuan të paktën 6 miliardë dollarë për të blerë çipa në slot-makinat sociale vetëm vitin e kaluar. Së bashku, ata të dy shpenzuan të paktën 30,000 dollarë për çipat.

Prandaj, ata po pyesin nëse Apple po fiton më shumë nga bastet sesa vetë kazinotë. Ata thonë se shtëpia merr rreth 15%, pothuajse gjysmën e pjesës së Apple. Për më tepër, janë kazinotë ato që rrezikojnë humbje kur lojtarët bëjnë fitime të mëdha.

Ndarja e rrezikshme e të dhënave

Paditësit gjithashtu pretendojnë se Apple ndan të dhëna analitike me zhvilluesit e lojërave. Këto të dhëna përdoren për të identifikuar lojtarët me sjellje varësuese dhe për të trajtuar problemin. Ata vazhdojnë se informacioni mund të vijë në dorë kur kuron përmbajtjen e kazinove sociale për të synuar lojtarët me shpenzime të larta dhe për t'i inkurajuar ata të luajnë edhe më shumë.

Me këtë padi, Cheree dhe Donald shpresojnë që gjykata e qarkut të Kalifornisë Veriore të vendosë se Apple po vepron në mënyrë të paligjshme. Ata po kërkojnë kompensim për humbjet e tyre dhe parandalojnë Apple që të shpërndajë aplikacione të tilla. Ajo që është më e keqja, padia kërkon që Apple të dorëzojë "fitimet e saj të paligjshme". Është e rëndësishme të mbani mend se disa nga këto aplikacione të lojërave të fatit janë madje të paligjshme në shtetin e Kalifornisë.

Një kërcënim për industrinë e lojërave të Kalifornisë

Gjatë dy viteve të fundit, kazinotë sociale kanë luftuar me padi të shumta që pretendojnë lojëra të paligjshme të fatit. Megjithatë, shumica e këtyre rasteve nuk ishin të suksesshme. Por kjo ndodhi deri në mars 2018 kur një gjykatë federale vendosi se Big Fish Casino me bazë në Seattle kishte thyer ligjet e basteve në shtetin e Uashingtonit, që është shteti i saj.

Si rezultat, Big Fish-it iu desh të ndahej me një kompensim të madh prej 155 milionë dollarësh. Paratë u përdorën për të rikuperuar të gjitha pagesat e bëra nga lojtarët që luanin rrjetet sociale të kazinosë lojëra. Churchill Downs, pronari i Big Fish (124 milionë dollarë) dhe Aristocrat Technologies (31 milionë dollarë) ndanë pasojat. Edhe pse Churchill Downs tashmë ia kishte shitur kompaninë Aristocrat Technologies për gati 1 miliard dollarë, të dy u renditën si të pandehur.

Beteja të tjera të Apple App Store

Siç u tha më parë, Apple nuk është i panjohur për paditë. Vetëm kohët e fundit, zhvilluesi i aplikacioneve me bazë në Gjermani, Mueller, paraqiti një ankesë në BE dhe Departamentin e Drejtësisë të SHBA-së pasi Apple vendosi një ndalim të plotë për aplikacionet Covid-19. Aplikacioni i tij, i quajtur Corona Control Game, ishte ndër aplikacionet e ndaluara për shkak të temës së tij Covid-19.

Ende në vitin 2020, kompania u padit për monopolizimin e shpërndarjes së aplikacioneve në sistemin e saj operativ. Padia e paraqitur në gjykatën federale të Kalifornisë pretendon se kompania "shtydhi të gjithë konkurrencën" në App Store, duke e bërë sfiduese për klientët marrjen e aplikacioneve iOS. Padyshim që do të jetë interesante të shihet se si përfundojnë të gjitha këto raste.

Lajmi i fundit

Tendencat më të mëdha që do të formësojnë lojërat e kazinove celulare në 2023
2023-01-24

Tendencat më të mëdha që do të formësojnë lojërat e kazinove celulare në 2023

Lajme