Tregu hungarez i lojërave të fatit celular do të nisë në vitin 2023

Lajme

2022-11-08

Benard Maumo

Vitet e fundit, shumica e vendeve të BE-së kanë rinovuar ligjet e tyre të lojërave të fatit celular në përputhje me TFEU (Traktati për Funksionimin e Bashkimit Evropian). Hungaria është bërë një nga vendet më të fundit që ka prezantuar rregulloret e reja të basteve online duke filluar nga janari 2023. 

Tregu hungarez i lojërave të fatit celular do të nisë në vitin 2023

Rregulloret e reja, të miratuara më 22 korrik 2022, nga legjislatura e vendit, ndryshojnë Aktin e Lojërave të Fatit XXXIV të vitit 1991 për të sjellë ndryshime gjithëpërfshirëse. Kryesorja ndër ndryshimet është çlirimi i tregut të lojërave të fatit në internet nga monopoli i kahershëm shtetëror. 

Por është kritike të theksohet se rregulloret e reja nuk prekin askund lojra kazino celulare. Ky shërbim i lojërave të fatit do të vazhdojë të funksionojë nën kazinotë ligjore të vendit në tokë. 

Szerencsejatek Zrt Monopoly do të përfundojë përfundimisht në 2023

Rregulloret e reja do t'i japin fund betejës së gjatë midis qeverisë dhe operatorëve të librave sportiv të EEA. Rregullat aktuale të prezantuara në 2014 e bëjnë Szerencsejatek Zrt në pronësi shtetërore ofruesin e vetëm të shërbimit të basteve në Hungari. 

Kjo status quo ka krijuar tension ligjor në treg, me operatorët kryesorë të kazinosë celulare si Sporting Odds dhe Unibet duke paditur Qeverinë e Hungarisë në CJUE (Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian). Operatorët donin që gjykata të vendoste nëse qeveria hungareze doli kundër nenit 6 të TFEU, i cili detyron vendet anëtare të BE-së të lejojnë tregtinë ndërkufitare. 

Për fat të mirë për operatorët, paneli doli në përfundimin se regjimi hungarez i lojërave të fatit bllokoi në mënyrë të paligjshme aplikacionet e lojërave të fatit celular të BE/EEA nga marrja e licencës për lojërat e fatit të vendit. Gjykata tha se Hungaria duhet të miratojë një procedurë licencimi transparente, proporcionale dhe jodiskriminuese. 

Pas gjykimit 'pikturë', qeveria hungareze paraqiti propozimin e saj për rregullimin e lojërave të fatit në internet në Komisionin Evropian në shkurt 2022. Ligjvënësit e vendit miratuan njëzëri skemën e propozuar në korrik 2022. 

Licenca nuk do të jetë e lirë për operatorët e EEA

Kazinotë më të mira celulare në Evropë dijeni se marrja e një licence për lojërat e fatit mund të jetë e lodhshme dhe e shtrenjtë. Hungaria nuk bën përjashtim, me operatorët e EEA-s që përgatiten për kërkesat strikte të licencimit nga GSA (Autoriteti Hungarian Mbikëqyrës i Lojërave të Fatit). 

Ligji i botuar në Gazetën Hungareze nuk specifikon numrin e lejeve që do të lëshohen nga GSA. Ekzistojnë gjithashtu kërkesa të pakta që duhen përmbushur nga operatorët e basteve sportive të EEA. Por propozimi në tryezën e Komisionit Evropian ka këto kushte licencimi:

  • Aplikanti për licencë duhet të ketë mbi 5 vjet përvojë pune në çdo vend të ZEE-së.
  • Operatori duhet të ketë një degë në Hungari dhe të paraqesë një kapital prej të paktën 1 miliard HUF (rreth 2.5 milion €).
  • Aplikanti duhet të sigurojë një shumë kolaterali prej 250 milion HUF (rreth 650,000 €).
  • Licenca do të jetë e vlefshme deri në shtatë vjet ose për një periudhë të përcaktuar nga GSA. Operatori do të paguajë 600 milionë HUF (rreth 1.5 milionë euro) për licencën dhe detaje të tjera.
  • Operatori i EEA nuk mund të përdorë një licencë të vetme nën disa faqe interneti.

Prisni afate të gjata administrative

Përpara se një operator EEA të mund të aplikojë për licencën GSA, ligji i ri kërkon që ata të regjistrohen dhe të caktojnë një "përfaqësues" pranë Autoritetit Hungarez të Mbikëqyrjes së Lojërave të Fatit. I emëruari duhet të jetë shtetas hungarez që jeton në vend. “Përfaqësuesi” duhet gjithashtu të ketë një diplomë master në drejtësi ose ekonomi nga një institucion i njohur. 

Ndërkohë, operatorët e EEA duhet të ushtrojnë durim pasi të aplikojnë për licencën hungareze të basteve online. Operatorët kanë deri në 75 ditë kohë për të identifikuar dhe regjistruar një "përfaqësues" në GSA. Gjithashtu, procesi i licencimit mund të zgjasë deri në 120 ditë. Por pasi përmbushja e kërkesave tatimore ende nuk është regjistruar, një operator ka një afat 15-ditor për t'u regjistruar.  

Në përgjithësi, ligjet e reja mund të duken të rrepta, por ato janë padyshim për mirë. Këto ligje do ta bëjnë industrinë e basteve në Hungari liberale, duke krijuar kështu më shumë mundësi për operatorët dhe lojtarët e EEA. Pra, përgatituni për kohë të mira kumari në Hungari!

Lajmi i fundit

Lojërat më të mira të kazinosë celulare me temë futbolli për të luajtur gjatë Kupës së Botës
2022-11-29

Lojërat më të mira të kazinosë celulare me temë futbolli për të luajtur gjatë Kupës së Botës

Lajme