Mahjong

Mahjong është rritur në popullaritet dhe ka krijuar versione dhe metoda të panumërta të ndryshme të lojës, duke përfshirë "American Mahjong", i cili edhe sot vazhdon të luhet në turne nëpër Amerikë.

Versione të ndryshme të Mahjong kanë rregulla të ndryshme, si dhe një ndryshim në numrin e pllakave dhe modeleve si loja origjinale.

Mahjong hyri në shtëpitë e të gjithëve kur Microsoft përfshiu një lojë Mahjong Solitaire në Windows Entertainment Pack në vitin 1990, me emrin Taipie. Ky version i diamantit ndryshon nga Mahjong tradicional dhe ndjek parimet e lojës kineze "Turtle".

Loja u bë aq e njohur sa që ende përfshihet në paketat argëtuese në botimet e Microsoft Windows.

Mahjong
Histori ModerneSi të luani MahjongRregullat e MahjongStrategjiaDuke luajtur falasDuke luajtur për paraHistoria e hershme
Si të luani Mahjong

Si të luani Mahjong

Loja luhet me katër lojtarë rreth një tavoline. Një lojë luhet me 144 pllaka, tre kategori dhe nënkategori të ndryshme, me një numër specifik pllakash në secilën kategori:

Kostume

 • Bambu - 36 pllaka
 • Pika - 36 pllaka
 • Personazhe – 36 pllaka

Nderimet

 • Erërat – 16 pllaka
 • Dragoi - 12 pllaka

Bonus

 • Lule - 4 pllaka
 • Sezonet - 4 pllaka

Së pari, një tregtar zgjidhet duke hedhur zare. Cilido lojtar që hedh vlerën më të lartë është tregtari. Tregtari ulet në pozicionin Lindor dhe personi drejt tregtarit është në jug, përgjatë perëndimit dhe majtas në veri. Më pas loja lëviz nga tregtari në drejtim të akrepave të orës.

Pllakat përzihen në tryezë me fytyrë poshtë dhe më pas vendosen në mure diagonale përpara secilit lojtar, duke formuar një katror. Tradicionalisht, çdo lojtari i caktohet një pozicion në anën e murit bazuar në vlerën e tyre përkatëse të zarit. Megjithatë, lojërat moderne kanë tendencë të merren me pllaka.

Secili lojtar do të ketë trembëdhjetë pllaka në murin e tij. Nga ana e tyre, ata do të nxjerrin një pllakë nga grumbulli qendror i mbetjeve dhe ose do ta mbajnë ose do ta hedhin atë pllakë ose një pllakë tashmë në murin e tyre. Më pas lojtarët duhet të formojnë grupe pllakash bazuar në dizajnet si më poshtë:

 • Tre pllaka identike (Melds ose Pungs)
 • Katër pllaka identike (Kongs)
 • Tre pllaka në një sekuencë (Chows)
Si të luani Mahjong
Rregullat e Mahjong

Rregullat e Mahjong

Lojtarët mund të shtojnë pllaka vetëm në pllaka të pakrahasueshme ose falas.

Në mënyrë që të fitojë dhe të thërrasë Mahjong, një lojtar duhet të ketë një numër të caktuar kombinimesh të pllakave, përkatësisht një palë, 4 Melds/Pungs, Kongs ose Chows. Një alternativë është një dorë e veçantë, por kjo është një pjesë e ndërlikuar dhe e diskutueshme e lojës, e cila zakonisht shmanget në lojën e përgjithshme.

Duke shënuar

Pasi një lojtar ka një dorë duke deklaruar Mahjong, secili lojtar do të shtojë pikët e tij për dorën e tij bazuar në kombinimin e Melds, Kongs dhe Chows dhe pllakave bonus. Fituesit i jepen pikë shtesë për thirrjen Mahjong.

Për shkak se shënimi përfundon pavarësisht se kush fitoi një raund, lojtarët duhet të synojnë të mbajnë një rezultat sa më të lartë në çdo raund.

Disa shembuj të pikëve bazë janë si më poshtë:

 • 4 Melds / Pungs - 6 pikë
 • 4 Chops në një dorë - 2 pikë
 • 1 Kong - 2 pikë
 • Pllakat e luleve dhe stinëve - 1 pikë secila

Lojtarët mund të paguajnë pas çdo raundi, si alternativë, mund të mbahet një rekord (për shembull duke përdorur çipa) derisa të përfundojnë të gjitha raundet dhe të gjitha rezultatet të barazohen.

Nëse asnjë lojtar nuk e ka zbuluar Mahjong në kohën kur pllakat kanë mbaruar, atëherë loja mbyllet si barazim.

Rregullat e Mahjong
Strategjia

Strategjia

Praktikoni

Praktika e rregullt do të jetë mënyra më e mirë që një lojtar të rrisë nivelin e aftësive të tij dhe të përsosë lojën Mahjong.

Numërimi i pllakave

Lojtarët duhet të formulojnë planet e lojës në fillim të një dore bazuar në pllakat para tyre dhe të punojnë drejt arritjes së këtij plani.

Lojtarët duhet të vlerësojnë grupin e tyre të shpërndarë dhe të numërojnë sa pllaka janë larg një grupi fitues. Sa më shumë pllaka të nevojiten për një fitore, aq më e vështirë do të jetë një fitore.

Kini kujdes me rirregullimin e pllakave

Kundërshtarët me eksperiencë do të jenë në gjendje të lexojnë një lojtar që po riorganizon pllakat e tij në grupe Pungs, Chows dhe Kongs. Rirregullimi i pllakave mund të informojë kundërshtarët për strategjinë e një lojtari.

Planifikoni përpara

Kur vendosin nëse do të heqin një pllakë, lojtarët duhet të marrin parasysh nëse ajo pllakë mund të jetë e dobishme për një grup më vonë në lojë. Prandaj, lojtarët nuk duhet të përqendrohen vetëm te pllakat ndërsa shtrihen para tyre në atë dorë.

Shikoni pllakat e lira

Lojtarët janë në gjendje të lëvizin vetëm pllaka falas, dhe kështu ata duhet të sigurohen që t'i vlerësojnë ato pllaka falas dhe t'i përdorin ato në planin e tyre të lojës.

Shikoni pllakat e hedhura

Lojtarët duhet të monitorojnë se çfarë pllakash po hedhin kundërshtarët. Kjo do t'u japë lojtarëve një ide gjithëpërfshirëse, veçanërisht përmes lojës së rregullt, se çfarë grupesh potenciale po formulojnë kundërshtarët.

Strategjia
Duke luajtur falas

Duke luajtur falas

Përveç versionit "Turtle" i disponueshëm në Microsoft Windows, ka platforma të panumërta në internet që lejojnë lojtarët të marrin pjesë në lojëra Mahjong falas. Sidoqoftë, shumica e tyre ndjekin versionin Turtle. Lojtarët që kërkojnë lojën tradicionale në internet mund të kenë nevojë të bëjnë disa kërkime në internet për lojën e duhur.

Të luash falas është një mundësi e përkryer për lojtarët që të mësojnë lojën përpara se të investojnë para në një lojë të vërtetë, të mësojnë një version tjetër të lojës ose thjesht të luajnë për argëtim. Lojtarët mund të zgjedhin të luajnë kundër kundërshtarëve të simuluar me kompjuter, ndërsa disa kazino live ofrojnë lojë kundër lojtarëve të tjerë të vërtetë.

Duke luajtur falas
Duke luajtur për para

Duke luajtur për para

Mahjong mund të jetë një lojë komplekse dhe e vështirë. Është për këtë arsye që lojtarët duhet të shfrytëzojnë çdo mundësi për të luajtur në lojëra falas dhe të sigurohen që ata të kuptojnë ndërlikimet e lojës dhe versionin e veçantë të lojës, përpara se të bastojnë para të vërteta në një lojë online.

Kazinotë e drejtpërdrejta janë të disponueshme në faqet e internetit të shumta të kazinove në juridiksione të ndryshme. Mahjong është një lojë që nuk ofrohet aq zakonisht në kazinotë live online sa lojërat e tjera tradicionale të kazinosë si poker, blackjack dhe ruletë, por ata që kërkojnë të luajnë online nga e gjithë bota do të mund të gjejnë kazino live ku mund të bastojnë para të vërteta.

Duke luajtur për para
Historia e hershme

Historia e hershme

Mahjong është një lojë me pllaka që e ka origjinën në Kinë. Emri "Mahjong" përafërsisht përkthehet "harabeli", dhe besohet se loja u krijua nga Konfuci, i cili kishte dashuri për zogjtë. Tingulli i rrëshqitjes së pllakave njihet me dashuri si "cicërima e harabela". Regjistrimi i parë zyrtar i lojës është vitet 1880.

Loja u rrit shpejt në popullaritet në të gjithë Kinën dhe përfundimisht u soll në vëmendjen e perëndimorëve nga një importues perëndimor, Joseph Park Babcock, i cili vlerësohet me thjeshtimin e lojës në versionin që ne luajmë sot. Pllakat ishin bërë tradicionalisht nga fildishi, kocka dhe bambu, me dizajne të ndërlikuara dhe të bukura.

Historia e hershme